20 Aralık 2014 Cumartesi

hiçbir şeyin anlamı olduğunda, anlamlı bir hiçbir şey

nedir post-modernizm?

- sadece yeni bir şey mi?
- kendini yaratan ve yenileyen modernizm mi?
- modernizmin birdevamı anlamında mı?
- yoksa sonuna gelmiş bir modernizm mi?

sona ermek mi?! post-modernizmin belli bir başlangıcı bile yoktur. o modernizme dolanmaya devam eder. post-modernizm sonuna gelmiş bir modernizm değil, oluşum durumundaki modernizmdir.

post-modernizm, soğuk savaş'ın bir sonucu mu, yoksa soğuk savaş onu bir suç ortağı olarak zaten içinde mi barındırıyordu?
ve serbest pazar ekonomisinin güdümlü sosyalist ekonomi karşısında kesin zaferini simgeleyen berlin duvarı'nın yıkılışı... komünizm iflas etmeseydi post-modernizm bu kadar güç kazanabilir miydi?

---------------

post-modernizm gündeminde üç madde vardır. temsil - yeniden üretim - meşrulaştırma

walter benjamin'in kitlesel yeniden üretimin sanat yapıtlarının aura ve özerkliğini ortadan kaldıracağı yönündeki kehanetleri doğru çıkmadı. ona göre orjinal sanatın mekanik olarak yeniden üretilebilmesi, kaçınılmaz bir şekilde, "orjinallik"in kendisi üzerinde parçalayıcı bir etki yapmaktaydı. fakat kitlesel yeniden üretim tam tersi bir etki yarattı.

bu bir imaj tüketimciliği! yeniden üretilen şey gerçekliğin yerini alıyor ve onun yerine üst-gerçekliği koyuyor. zaten yaşanmış olan ve eskinin simgesini canlandırma dışında hiçbir gerçeklik taşımadan yeniden üretilen şeyi yaşıyoruz. ama demezler mi, temsiliyete karşı olmayan teslimiyeti haketmez mi diye? 
-tartışılır.

+ post-modernizm yaptığın şeyin kurallarını bulmak için kuralsız çalışmak demektir.
- iyi ama yaptığım şeyi kim tanıyacak?

bu da bizi post-modernizmin üçüncü gündem maddesine götürür; meşrulaştırma!

yapılan işi kimin iktidarı meşrulaştıracak?
sanatın satılması sistemi: önemli olan bir nesnenin fiyatı değil, onun sanat olarak yerleştirilmesidir. meşrulaştırılan şey, nesneler değil, kendilerini modernist ve post-modernist olarak yeniden biçimlendiren geleneksel kurumlardır.

bu kadar modernist ve post-modernist anti-sanat nasıl olup da yüksek fiyatlara satılarak meşruluk kazanabildi? bu meşrulaştırmanın açmazıydı. yani deneyler  sanatın aura ve özerkliğini yok-etmekte ne ölçüde başarılı olduysa, aura ve özerklik o ölçüde sergileme iktidarının tekeline geçti.

---------------

+ avrupa'yı  bir hayalet rahatsız ediyor. komünizm hayaleti!
- hayır karl, bizi rahatsız eden yalnızca senin hayaletin.

post-modernizmin tek tedavisi, iflah olmaz romantizm illetidir.

---------------

*kitap özeti gibi bir müsvedde. çok takılmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder